Besparen door waterzijdig inregelen

Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Je kunt dit bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf.

Flink besparen met een goed afgestelde installatie

Waterzijdig inregelen verhoogt het comfort en kan energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. De besparing is het grootst als je nu de thermostaat in de woonkamer extra hoog zet omdat de werkkamer warm te krijgen.

Bij het gros van de woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Volgens normeninstituut NEN wordt door alle slecht ingeregelde installaties jaarlijks het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid.

Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Ook de warmteverdeling tussen de radiatoren wordt beter. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud ten opzichte van de rest van het huis.

Remko-smart-warmtepompen-300x207

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Het instellen van de radiatoren heet ‘waterzijdig inregelen’. Als dit gedaan is, stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen.

Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs dit deden bij het installeren van een nieuwe ketel. Maar installatiebedrijven bieden dit bijna nooit meer spontaan aan. Waarschijnlijk uit angst om als ‘duur’ gezien te worden. Want het kost tijd en dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de expertise.

Vraag bij vervanging van de cv-ketel om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan loont het vaak ook om dit achteraf alsnog te (laten) doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je tientjes tot €100 per jaar.

Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de leiding die het water retourneert naar de cv-ketel. Idealiter is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en 48 graden retour (48/60 = 0,8).

Centrale verwarming

Voor een complete centrale verwarming installatie maar ook reparatie & onderhoud

Warmtepompen

Warmtepomp: duurzaam verwarmen, warm water én koelen.

Airconditioning

Last van de warmte? Coppens Alkmaar adviseert en installeert de beste airco oplossingen!

Coppens Alkmaar: hét vertrouwde adres voor al uw installatiewerk, renovatie & onderhoud

Neem contact op 072 51 142 30

Gebruik ons serviceformulier voor niet-acute storingen en aanvragen »