Coppens Alkmaar, hoe het allemaal begon….
Het is 1880 en Johan Coppens, meester tingieter uit ’s Hertogenbosch en achter-achterkleinzoon van Petrus Coppens (1750 meester tingieter uit Tilburg), vertrekt naar Alkmaar om het lood te vervangen van de Waagtoren. Hij werkt voor Aannemer Franciscus Vester.
Aannemer Vester is over hem te spreken en geeft hem meer opdrachten; de Grote Kerk moet ook nog aangepakt worden. Johan blijft langer dan gedacht. Maar dat vindt hij helemaal niet erg, want hij krijgt verkering met de19-jarige Anna Gottmer van het Verdronkenoord. Ze kunnen een pandje huren in de St Annastraat en daar zou Johan zich ook kunnen vestigen als zelfstandige loodgieter. Aannemer Vester zou Johan helpen en hem blijven voorzien van mooie klussen.
Op 15 januari 1882 trouwen ze en op 26 april stuurt Johan een verzoek aan burgemeester Maclaine Pont om zijn bedrijf te starten. Op 17 mei 1882 ontvangt Johan zijn officiële vergunning.
Johan en Anna krijgen twaalf kinderen, zes dochters en zes zonen. Vier zonen worden loodgieter: Joop (1885), Adriaan (1887), Anton (1893) en Cor (1899). In 1887 verhuizen ze naar het Verdronkenoord, op de plek waar A.J. Coppens nog steeds gevestigd is.
Helaas voor het grote gezin, overlijdt moeder Anna in 1906, net 45 jaar oud. Haar jongste kind Cor is dan nog maar 7 jaar. Johan blijft achter met een aantal kinderen waarvoor gezorgd moet worden.
Joop, de oudste zoon, gaat in 1908 op 23-jarige leeftijd naar Beverwijk en begint daar zijn eigen bedrijf: Coppens Beverwijk.
Adriaan en Anton werken vanaf hun schooltijd bij vader in de zaak. Adriaan is 23 jaar als Johan in 1910 overlijdt. Hij neemt de zaak over en besluit om de 11-jarige Cor als hulpje mee te laten werken.
In 1917 ontmoet Adriaan Mathilde van Kessel, zijn vrouw. Maar in 1918 gebeurt er veel: broer Johan overlijdt aan TBC. Broer Frans start een loodgietersbedrijf in Velsen en werkt heel veel voor hun broer Joop in Beverwijk. Adriaan en Mathilde trouwen aan het eind van dit jaar. Cor wordt officieel opgenomen in de zaak. Ze nemen mooie klussen aan; hele wijken werden gebouwd en de zinken goten, dakkapellen, vergaarbakken en mastiekwerken werden door A.J. Coppens aangenomen en uitgevoerd.
Adriaan en Mathilde krijgen 2 dochters, Ann en Riet. Adriaan verbouwt in 1920 het huis aan het Verdronkenoord tot een woonhuis met winkel.
Cor krijgt verkering met Claziena Baesjou. Zij trouwen, wonen in een klein huisje in de Snaarmanslaan en krijgen daar 2 kinderen: zoon Joop en dochter Mea. Cor weet goed te sparen door woningen te kopen, op te knappen en te verkopen, en uiteindelijk koopt hij een mooi huis op het Ritsevoort.
In 1938 gaan de beide broers uit elkaar en Cor begint op het Ritsevoort zijn eigen loodgietersbedrijf, Cor Coppens & Zn.
De kinderen van Adriaan en Cor groeien op, gaan naar school en kostschool en leren in de oorlogsjaren hun partners kennen. Jongste dochter Riet, van Adriaan en Mathilde, krijgt verkering met Ary Roobeek van de Laat . Ary komt in de oorlog bij zijn schoonvader in de zaak. Zij trouwen in 1949 en krijgen 6 kinderen, 5 dochters en 1 zoon. Helaas overlijdt 1 dochtertje vlak na haar geboorte. Hun zoon heet Jan.
Zoon Joop, van Cor en Claziena, krijgt verkering met Gré van Slingerland, trouwt met haar en gaat in de zaak werken. Hij koopt het pand aan het Ritsevoort van zijn vader en maakt er een winkel en woonhuis van. De werkplaats komt achter de winkel. Joop en Gré krijgen een dochter en een zoon. Hun zoon heet Kees.
Het is 1960 en beide bedrijven komen óm in het werk. Alkmaar gaat over op aardgas, en in alle huizen komen gasleidingen, de kachels en fornuizen worden bij honderden verkocht en aangesloten, closets worden aangesloten op het nieuwe rioleringsstelsel, de tonnetjes verdwijnen langzamerhand uit het straatbeeld, mensen willen een badkamer i.p.v. een lavet. Het is een nieuwe tijd.
In de tijden van Ary en Joop was er een enorme verbodenheid tussen de loodgietersbedrijven in Alkmaar en omstreken. Ze waren natuurlijk concurrenten, maar meer nog collega’s. Onder de bestuurlijke leiding van Adriaan, Cor, Joop en Ary en andere bevlogen collega’s zijn er prachtige ondernemingen ontstaan in Alkmaar: de Salo (SAmenwerkende LOodgieters) en de Gaswacht NHN (ESNW) zijn daar de grote voorbeelden van..
Kees neemt het bedrijf over van zijn vader en Jan neemt het bedrijf, na overlijden van zijn vader, over in 1987. Kees vestigt zich op de Havinghastraat in Alkmaar en Jan blijft op de plek waar zijn familie begonnen is.
Jan en Kees hebben de bestuurlijke capaciteiten overgenomen van hun (groot)vaders. Beiden zaten jarenlang in vele besturen en mede door de enorme inzet van Jan is het Opleidingsbedrijf Installatiewerk Noord Holland en de showroom van het Sanitair- en Tegelcentrum tot stand gekomen. En altijd staan de woorden coöperatie en samenwerking centraal.
Kees draagt zijn bedrijf over aan de Stam en Stamgroep in 2007 en Wido Stam gaat het bedrijf Cor Coppens & Zn BV leiden. Het bedrijf vestigt zich op de Berenkoog.
In 2007 ontvangt A.J. Coppens & Zn bij het 125-jarig bestaan het Predicaat Hofleverancier.
Na intensieve en mooie gesprekken over de toekomst, besluiten Jan en Wido om weer 1 Coppens te worden. De namen van A.J, Coppens en Zn en Cor Coppens & Zn zullen verenigd worden in één naam. Op 1 april 2020 is het zover: Coppens Alkmaar, een zeer vertrouwde naam in Alkmaar en omstreken sinds 1882 is een feit.
Kwaliteit en service zijn onze belangrijkste pijlers